3 augusti, 2023

Norska båtbyggare lanserar nytt elbåtsmärke

Den norska båttillverkaren Frydenbø Marine och startupen Pascal Technologies har gått samman för att lansera Ripple Boats. Det ska bli ett elbåtsmärke som bygger dagtursbåtar med lång räckvidd.

Frydenbø Marine är en av de största båtarna producenter i Norden med egen fabrik i Polen för varumärkena Nordkapp, Sting och Airborne. Företaget distribuerar även Zodiac. Geom avtalet med Frydenbø får Ripple därmed tillgång till en hög tillverkningskapacitet.

Oslobaserade Pascal är en snabbväxande marinteknikstartup som utvecklar en energieffektiv lösning för fritidsbåtar baserad på en luftkuddeprincip. Luft pumpas in mellan skrov och vatten, vilket avsevärt minskar vattenmotståndet och därmed förlängs räckvidden utan behov av komplex teknik.

Den första modellen kommer att vara en 10 m eldriven daycruiser, designad av Thorup Design. Båtarna har noggrant designats för olika användningsområden. Båten får en rymlig sittbrunn och teknik som till exempel automatisk ankarhantering, fjärrövervakning, uppdateringar via molnet med mera. Den får även avancerade säkerhetsfunktioner för att båtägaren ska kunna koppla av på sjön.

– Det som verkligen är unikt med oss är vår förmåga att kombinera innovativ, utbudsförbättrande teknologi från Pascal med den omfattande industrin Frydenbøs erfarenhet och tillverkningstillgångar, vilket gör det möjligt för oss att snabbt ta med en unik och högkvalitativ elbåt till marknaden. Under de kommande åren siktar vi på att bygga en serie båtar på 6–11 meter med fokus på internationell försäljning och inte bara på vår hemmamarknad, säger Ripple Boats vd Stian Gulla.

Info: www.rippleboats.com