31 oktober, 2023

Elbåtsföretag i USA investerar 700 Mkr i ny fabrik

Amerikanska Arc Electric som bygger eldrivna båtar investerar 70 miljoner USD i en helt ny fabrik. Företaget drivs av bland andra en före detta chef hos biltillverkaren Tesla. Arc har tidigare fått en investering på 30 MUSD.

Det är efter en ny finansieringsrunda ledd av befintliga investerare som Arc tillkännager att de ska bygga en ny fabrik. Den nya produktionsanläggningen blir på hela 14 000 kvadratmeter och byggs i Torrance vid Los Angeles i Kalifornien.

Sedan starten i februari 2021 har företaget Arc fått ekonomiskt stöd av några av Silicon Valleys största och mest inflytelserika investerare. Deras tro på en elektrisk boom även för båtar verkar vara mycket stor.

Den förra investeringsrundan genomfördes i november 2021 och leddes av Eclipse VC och Greg Reichow, som har varit Teslas vd för global tillverkning, fabriks-/automationsteknik, leveranskedja och produktexcellens. Även kändisar som Will Smith, Kevin Durant och Sean ”Diddy” Combs finns med bland investerarna.

Den första elbåten från Arc är en 7,2 m dagtursbåt byggd i aluminium. Priset för en båt ur den första, limiterade serien är 300 000 USD, motsvarade ett pris i Sverige på drygt 3 Mkr inklusive 25% moms.

Fakta Arc elbåt

Längd:                              7,2 m

Bredd:                               2,55 m

Material:                           aluminium

Motor:                               475 hk

Batteri:                              200 kWh

Toppfart:                           35 knop

Personer:                         10

Info:                                   https://arcboats.com/