15 april, 2016

Körbilder på nya Nimbus 305 Drophead

Här är de första körbilderna på helt nya Nimbus sin 305 Drophead – en ny typ av day cruiser anpassad för bekväma weekend- och dagsturer. Båten hade världspremiär på båtmässan Allt för sjön i Stockholm i mars.

Båten bygger på det nya Smart speed konceptet med syfte att skapa maximal bekvämlighet för alla ombord i alla fartregister. Form och funktion har optimerats för sociala aktiviteter och umgänge ombord.

– Med 305 Drophead vänder vi oss till de som vill ha en skön och behaglig båttur med fokus på umgänge och där fartupplevelsen inte är det viktigaste, säger Joacim Gustavsson, chefsdesigner på Nimbus.

Smart Speed konceptet Smart speed innebär att båtens skrov är utformat för komfortabel körning i farter från 0 till 22 knop. Skrovet har ingen egentlig planingströskel utan kan köras med god bränsleekonomi i alla farter. Farten kan anpassas efter rådandesjöförhållande vilket medför högre säkerhet, bättre komfort och största möjliga naturupplevelse. Likt sin syster, 305Coupé, kan båten utrustas med eldrift.

– En del tycker om att köra fort när man står bakom ratten men väldigt få tycker om att åka med när det går för fort på sjön. Själva idén med den här modellen är att alla ombord ska trivas och kunna umgås under färd och underbar himmel, säger Joacim Gustavsson.

305 Drophead är en öppen day cruiser och bygger på samma plattform som prisbelönade305Coupé. Det innebär stilren skandinavisk design med stort fokus på enkelhet i användande och smarta funktionella lösningar.

– Simplicity eller enkelhet är ett av våra ledord i designprocessen. Det skall vara enkelt att använda, äga och sköta en Nimbus. Enkelhet kan lätt missuppfattas som mindre ombonat och mindre välbyggt men för oss är det tvärtom. Alla ombord skall känna sig trygga och bekväma med vetskapen att önskvärd funktionalitet finns integrerad där den skall och att det verkligen fungerar. Vi vet att det är först då man verkligen njuter av färden och umgänget ombord. säger Joacim Gustavsson. Ett exempel är det elektriska kapelltaket som med en knapptryckning fälls ner i en integrerad kassett i rutramen – snygg och enkelt. I uppfällt läge skyddar kapelltaket hela cockpit, det vill säga förarplats, wetbar och matplats. Matplatsen för fyra kan enkelt konverteras till en extra dubbelbädd.

Den främre soffan på babord sida är vändbar så att två personer kan åka med i färdriktningen.  Cockpit och akterdäck smälter ihop tack vare härliga materialval och den stora U-soffan på akterdäck med plats för 6 personer – perfekt för soliga dagar när man bara vill åka med och njuta av båtturen.

I cockpit finns en fullutrustad wetbar i glasfiber med kylskåp på65 liter, diskho och plats för mikrovågsugn, el grill, el- eller gasolhäll. Tack vare att den integrerade badplattformen, akterdäcket och cockpit ligger i samma nivå upplevs båten extra rymlig. De sociala utrymmena är ordentligt tilltagna vilket gör båten perfekt för umgänge.

Materialen i cockpit och på akterdäck är noggrant utvalda för att ge en skön och bekväm känsla samtidigt som de är slitstarka och så skötselfria som möjligt. Det räcker med att fällaupp kapelltaket när man lämnar båten över natten. Sköna och tåliga textilier Textilierna som använts är av spinnfärgad akryl, ett material som inte bara är slitstarkt och tål salt och sol utan att blekas, utan också är mjukt och skönt att sitta på.

Färgskalan på dynorna går i ljusare blå och beigt. Kuddar i accentfärger och moderna mönster lyfter inredningen.

– Vi har valt textilier med omsorg. De ska inte bara vara snygga och sköna utan även tåla sol, salt, vatten och hårt slitage. Alla textilier är från Sunbrella, som är erkända för att stå emot tufft klimat och UV-strålning utan att färg och prestanda påverkas. Det går också lätt att tvätta dyntygerna i maskin, något som efterfrågasav kunderna, säger Joacim Gustavsson.

305 Drophead andas skandinavisk design och materialvalen är gjorda med omsorg. Interiört bjuder båten på härlig kvalitetskänsla och upplevs som rymlig och luftig. Båten har integrerad ventilation och öppningsbara portlights som ger ordentligt med ljusinsläpp. Tygbeklädda skott i ljust material som också dämpar ljud. Mahognyn skapar en skön kontrast till de lackade ytorna och ger en varm känsla. Belysningen är väl genomtänkt för att skapa trivsel samtidigt som den är funktionell. Båten har två kabiner med hög sov komfort fördelat på owners cabin och en sidokabin med gemensam toalett och dusch.

Sidewalk design ger båten generösa utrymmen och gör det även lätt och säkert att röra sig runt båten och på fördäck. Dessutom är 305 Drophead utrustad med handtag och rejäla rostfria pulpits för extra säkerhet. På fördäck finns en generös solbädd.

– Vi vill förstärka att båten är något nytt. Smart speed i kombination med Sidewalk gör att det är stor skillnad jämfört med en traditionellt snabbgående day cruiser. Namnet Drophead är hämtat från de stora klassiska brittiska biltillverkarnas convertibles. Eftersom 305 Drophead har ett elektriskt kapelltak ville vi använda ett namn som var annorlunda och som för tankarna till enkelheten på en bil med cabriolet, säger Joacim Gustavsson305 Drophead börjar säljas från och med 23 januari.

 

Tekniska fakta

Längd (skrovlängd)                 9,85 m

Bredd max                             3,25 m

Vikt MLCC                             3 950 kg

Bränsletank      250 l

Vattentank       150 l

Kylskåp            65 l

Hålltank        80 l

Startbatteri                             1x12V 77Ah

Servicebatteri                         3x12V 80Ah

Servicebatteri (Heavy Duty)   1x12V 77Ah, (+1 med akterbog)

Batteriladdare med landström och jordfelsbrytare

Max antal personer                8 st

CE kategori      B8

Antal bäddar                          6 st*

Motoralternativ Volvo Penta D3-11081kW (110 hk) Volvo Penta D3-150110kW (150 hk) Volvo Penta D3-220164kW (220 hk) Torqeedo Deep Blue i 1800 rpm 2×12,8kW (25,6kW) (80hk) Torqeedo Deep Blue i 1800 rpm 4×12,8kw (51,2kW) (80hk)

Info: www.nimbus.se